Annons
Nyheter

Ny typ av väljare bestämmer sig i sista stund

Var tredje väljare har ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta på söndag. De brukar kallas osäkra, men det är fel, enligt valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson. - De vill ha så mycket information som möjligt så det är bättre att kalla dem avvaktande, säger han till TT.(TT)
Publicerad 5 september 2018

Hur många väljare det handlar om varierar beroende på vilken opinionsundersökning som ligger överst på näthinnan. Forskningen visar dock tydligt att gruppen som bestämmer sig under den absoluta valspurten blir allt större. Vid valet 2014 bestämde sig var tredje väljare den sista veckan före valet.

Rationellt att vänta

Annons

Men det är fel att sätta stämpeln osäkra på alla dessa människor, påpekar Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet. Hans poäng är att dagens samhälle bygger på information och alla som följer bevakningen av valrörelsen vet att informationen når toppnivån under den här veckan.

””
””

Det finns inget i forskningen som stödjer tanken på att den här väljargruppen i någon större utsträckning skulle hoppa på ett vinnartåg i form av partier som haft medvind i de senaste opinionsundersökningarna.

Jagar inte vinnartåg

””

Vad forskningen däremot visar är att gruppen avvaktade oftast håller sig inom samma partiblock.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons