Annons
Nyheter

Myndighet varnar för bantningspreparat

Läkemedelsverket varnar för bantningsmedlet "Natural Max Slimming". Det sker efter det att analyser visat att produkten innehåller sibutramin. Sibutramin kan öka blodtrycket och pulsen hos en del personer och innebära risk för hjärt-kärlproblem och stroke.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

Läkemedelsverket varnar för bantningsmedlet "Natural Max Slimming". Det sker efter det att analyser visat att produkten innehåller sibutramin. Sibutramin kan öka blodtrycket och pulsen hos en del personer och innebära risk för hjärt-kärlproblem och stroke. Enligt Läkemedelsverket har "Natural Max Slimming" sålts i Sverige via en Facebookgrupp.

Substansen sibutramin har tidigare ingått i godkända läkemedel mot övervikt, men dessa drogs bort från marknaden redan 2010 av säkerhetsskäl.

Annons

Analyserna visar också att substansen fenolftalein ingår, ett ämne som tidigare använts som laxermedel och som misstänks kunna orsaka cancer.

Enligt Läkemedelsverket är det vanligt att bantningsmedel är "spetsade" med läkemedelssubstanser, trots att de framställs som "naturliga". Myndigheten uppmanar därför till försiktighet vid köp av bantningspiller och att aldrig handla från anonyma försäljare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons