Annons
Nyheter

Sandborgh medger brister på Svenska kraftnät

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh håller fast vid att hon inte försökt förhala uppgifter om en höjning av elnätsavgiften till efter valet. Hon medger samtidigt för TT att det funnits brister i säkerhetstänkandet på myndigheten.(TT)
Publicerad 11 januari 2019

Dagens Nyheter har rapporterat att Svenska kraftnät har brutit mot regeringsbeslut och gett höga chefer tillgång till hemliga uppgifter och känsliga it-system utan att de var ordentligt säkerhetsprövade.

””

Hon hade då träffat energiminister Ibrahim Baylan (S). Efter mötet skriver Baylan i en skriftlig kommentar till TT:

Annons

"De brister som framkommit är allvarliga, i synnerhet vad gäller säkerhetsarbetet. Det är bra att Säpo kopplas in och att Svenska Kraftnät vidtar åtgärder med anledning av det som framkommit".

Det förklarar Sandborgh med att det har funnits andra fall än de DN rapporterat om där personer "haft tillgång till information som motiverar en högre säkerhetsklass" än de hade då.

Utreds skyndsamt

På frågan om det ändå funnits brister liknande de som DN skrivit om, men i andra fall, svarar hon:

””

Hon vill inte berätta några detaljer om händelsen, som omnämns som en säkerhetsskyddsincident, men säger att den utreds och hanteras skyndsamt i samarbete med Säpo.

Sandborgh säger att Baylan under mötet var väldigt positiv och välkomnade de åtgärder som sätts in.

Hon har också enligt granskningen försökt förhala uppgifter om en kommande stor höjning av elnätsavgiften till efter valet den 9 september i fjol.

"Var olämpligt"

Uppgifter gör gällande att det var för att skydda regeringen. Men hon står fast vid att orsaken var att beräkningsunderlagen just i år tog längre tid på grund av sommarens torka och bränder som gav högre elpriser.

TT: Varför kommer det i så fall andra uppgifter med en annan innebörd?

””
Annons

Sandborgh säger också att de preliminära tariffhöjningarna kommunicerades den 7 september och sedan de beslutade höjningarna efter styrelsemötet den 20 september.

Hon har också fått kritik för att hon som dåvarande marknadsdirektör på Svenska kraftnät gav konsultuppdrag åt en vän, som hon bland annat åkt på utlandssemester med.

””

Till riksdagen

Enligt Sandborgh hade hon i förväg informerat den dåvarande generaldirektören Mikael Odenberg om att hon kände konsulten och att Odenberg gav grönt ljus - något han helt nekar till.

TT: Hur kan ni ha så olika uppfattning om det?

””

Hon säger att en extern part ska anlitas för att granska konsultupphandlingarna.

Baylan (S) ska på torsdag informera riksdagens näringsutskott om händelserna på Svenska kraftnät.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons