Annons
Nyheter

Moralfrågor ses över på KI

Skandalen med kirurgen Paolo Macchiarini och hans konstgjorda luftstrupar leder nu till att Karolinska institutet ser över sitt arbete med moraliska frågor. Etikrådet vid KI friade Macchiarini från misstankar om forskningsfusk i ett fall.(TT)
Publicerad 5 mars 2016

Etikrådet vid KI friade Macchiarini från misstankar om forskningsfusk i ett fall. Förre rektorn Anders Hamsten valde att också att bortse från slutsatserna i en oberoende utredning där fuskmisstankarna bekräftades. Det ledde i förlängningen till att Hamsten avgick.

Uppdrag ses över

Annons

Enligt nuvarande tillförordnade rektorn, Karin Dahlman-Wright, ska inte etikrådet bytas ut, men hon säger att dess uppdrag ska ses över.

””

Regeringen har redan beslutat att delvis byta ut Karolinska institutets styrelse, också ett resultat av Macchiarini-affären. Styrelseordföranden Lars Leijonborg tycker dock att hans eget ansvar är högst begränsat - och Karin Dahlman-Wright har inte några synpunkter på styrelsens ansvar för det skedda:

””

Leijonborg får kritik

Lars Leijonborg hänvisar till att universitetsstyrelsen inte får blanda sig i vilken forskning som bedrivs. Före detta universitetskanslern Sigbrit Franke tycker dock att förre Folkpartiledaren gör det lätt för sig och pekar på styrelsens strategiska ansvar.

Därmed har Leijonborg ett mycket stort ansvar för hur ärendet har hanterats, i synnerhet som dåvarande rektorn inte lyssnade på den externa utredning som fastslog att det handlade om forskningsfusk. Sådant kan inte en styrelse bara låta passera, anser Franke.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons