Annons
Nyheter

Nya regler - nu kommer monsterbussarna

Från 18 meter till 24. Nya regler öppnar vägarna för betydligt större bussar än de som i dag rullar i Sverige. - Det blir helt enkelt klimatsmartare lokaltrafik, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). De väger 22 ton, är 24 meter långa och slukar 120 passagerare.(TT)
Publicerad 8 mars 2019

De väger 22 ton, är 24 meter långa och slukar 120 passagerare. Så kallade dubbelledbussar finns redan på försök i Göteborg och Malmö, men kan snart rulla över hela Sverige.

I Göteborg kör Västtrafik 17 stycken 24-metersbussar på en sträcka genom stadens centrala delar och ut till områden på Hisingen dit inga spårvagnar går.

””
Annons

Mindre utsläpp

Infrastrukturminister Tomas Eneroth hänvisar till försöken i Malmö och Göteborg som han menar har fallit väl ut.

””

För att sätta dubbelledbussar i trafik krävs i dag ett särskilt tillstånd, men efter ett regeringsbeslut på torsdagen ändras trafikförordningen så att 24 meter blir den normala maxlängden för ledade bussar i hela Sverige.

””

Stort intresse

Enligt Tomas Eneroth finns det ett stort intresse för dubbelledbussar på många håll i landet och inte bara i storstäderna.

””

Henrik Norrman är fackligt arbetsplatsombud på Nobina i Malmö och har själv erfarenhet av att köra dubbelledad buss för Skånetrafiken. Han är positiv till 24-metersbussarna, även om han ser utrymme för förbättring av fordonens design.

””

Regeringens beslut om ändring i trafikförordningen träder i kraft den 1 maj.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons