Annons
Nyheter

SCB: Moderaterna tappar kraftigt i Stockholm

Moderaterna tappar stöd i hela landet, enligt SCB:s partisympatiundersökning. Störst är minskningen i Stockholms stad med ett tapp från 31,2 procent i november till 22,5 procent i maj. Partiet tappar som mest i åldersgruppen 45-54 år, hela 8,6 procentenheter.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

I Stockholms län är tappet inte lika kraftigt för Moderaterna, där är nedgången från 33,8 procent i novembermätningen till 28,4 i maj. SCB:s partisympatiundersökning svarar på frågan vilket parti man sympatiserar med, jämfört med förra veckans undersökning som visade vilket parti man skulle rösta på om det vore val i dag. Skillnaderna visar bland annat vilken väljarpotential ett parti har. M har till exempel fler, 21,0 procent, som sympatiserar med partiet än som uppger att man skulle rösta på det, 18,1 procent. Det finns alltså väljare för M att vinna tillbaka här.

Proteströster för SD

Annons

För Sverigedemokraterna är siffrorna omvända. Det är fler, 18,4 procent, som uppger att man tänker rösta på partiet än som sympatiserar med det, 13,5 procent. Det är alltså nästan 5 procentenheter som röstar på partiet av andra skäl. Sett till vilket parti som väljarna klassar som näst bästa parti, alltså det som skulle ligga närmast om man byter parti, uppger hela 40,4 procent av SD-sympatisörerna Moderaterna.

Stödet från utrikesfödda ökar för SD till skillnad från inrikesfödda. I november sympatiserade 7,3 procent med SD. I majmätningen har den siffran ökat till 10,7. Sympatierna från inrikesfödda var 13,9 både i november- och i majmätningen

Bland moderata sympatisörer är SD näst bästa parti för 13,4 procent. Största näst bästa parti för moderater är i stället Centern med 27,7 procent följt av Liberalerna med 24,9 procent. Det är fler moderata sympatisörer som anger S som näst bästa parti än KD.

Störst bland facken

Socialdemokraternas sympatisörer är inte nämnvärt fler än dem som tänker rösta på partiet, 31,9 mot 31,0. Det är dock en statistiskt säkerställd ökning av antalet sympatisörer jämfört med novembermätningen.

Bland fackanslutna är S nu största parti i såväl LO, TCO som Saco. Tidigare har M varit största Saco-parti. Stödet hos LO-medlemmar ligger kvar under 50 procent, men ökar svagt till 44,7 procent. Även SD ökar svagt bland LO-medlemmar till 21,3 procent. Moderaterna tappar från 13,7 till 10,5 procent i den gruppen.

Sett till kön är det bara M och SD som har fler manliga än kvinnliga väljare, för övriga är det tvärtom förutom för Vänsterpartiet där lika många kvinnor som män röstar på partiet. Störst skillnad mellan könen syns bland SD-väljarna, där 17,9 procent av männen sympatiserar med partiet medan siffran är 9,2 för kvinnorna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons