Nyheter

Mobila betalningar är glödheta

I söndags lanserade Samsung sin nya tjänst för mobila betalningar och fler av branschens jättar är på gång. De svenska handlarna är nöjda så länge det inte kräver investeringar i ny teknik och att bankerna tar risken om systemen inte fungerar.(TT)
Publicerad 2 mars 2015

Samsung Pay kan användas på befintliga betalningsterminaler med Near Field Communication (NFC) och en ny teknik som kallas Magnetic Secure Transmission (MST). På de nya telefonerna Galaxy S 6 och Edge sitter en fingeravtrycksläsare på hemknappen längst ner som sköter identifikationen. Redan nu har Samsung Mastercard och Visa med på tåget och försöker också få med de internationella bankjättarna. Tjänsten väntas lanseras i Sverige i slutet av året.

Tveksamma banker

Anledningen till att bankerna drar sig för att hänga på, vilket även gäller andra it- och telekombolags motsvarande tjänster, handlar mycket om kundkontakten. Det är företaget bakom betaltjänsten som kan kommunicera med kunderna och locka med erbjudanden och den rollen vill bankerna helst ha själva.

På branschorganisationen Svensk handel är man i grunden positiv till alla nya betallösningar om de är säkra och inte förknippade med nya kostnader för handlarna. Enligt Bengt Nilervall, ansvarig för betalningar på Svensk handel, är dagens terminaler i butikerna är förberedda för NFC-tekniken och det som behövs är ny mjukvara. Om säkerheten bygger på pinkoder eller fingeravtryck spelar ingen roll.

Tydlig risk

””

När det gäller betalningar är Svensk handel nu upptagna med att bråka om vem som ska bära kostnaden för de nya sedelläsare handlarna måste installera när de nya svenska sedlarna kommer ut på marknaden. Det kommer att kosta omkring 100 000 kronor per kassa och totalkostnaderna beräknas hamna runt en miljard kronor.

TT