Annons
Nyheter

Misstänkta djurbrott på rekordnivå

Vanvårdade husdjur, grisar som utsatts för våld och kycklingar som dött under transport. Länsstyrelsernas åtalsanmälningar om djurplågeri och brott mot djurskyddslagen ökade kraftigt i fjol till en ny rekordnivå: nästan 500 ärenden.(TT)
Publicerad 10 maj 2016
””

Åtalsanmälningarna har ökat ända sedan länsstyrelserna 2009 tog över ansvaret för djurskyddskontrollerna från kommunerna. Men förra året var ökningen exceptionellt stor: 498 anmälningar lämnades till polis eller åklagare, hela 40 procent fler än 2014, visar Jordbruksverkets sammanställning.

Mer effektivt

Annons

Katarina Andersson menar att huvudorsaken till att anmälningarna har ökat både i fjol och tidigare år är att djurskyddsarbetet blivit mer effektivt sedan länsstyrelserna tog över.

””
””

Döda kycklingar

Jordbruksverket har ingen statistik över vad åtalsanmälningarna gäller. TT har dock tagit del av samtliga anmälningar i Stockholms och Södermanlands län under perioden 2009-2015. De gäller alltifrån vanvårdade hundar och katter till grisar som varit avmagrade eller utsatts för kraftigt våld, kor som transporterats trots att de varit högdräktiga, hästar med förvuxna hovar och kycklingar som dött under transporten till slakteriet.

Även om allt fler anmäls är det dock få som fälls för olika former av brott mot djur.

Få fällande domar

En genomgång som Sydsvenskan gjorde i fjol av samtliga åtalsanmälningar i Skåne län sedan 2009 visade att bara sex procent lett till fällande dom. Ann Jaconelli, länsveterinär i Södermanlands län, känner igen sig i bilden:

””

Jaconelli tycker även att fler län borde ta efter Stockholm, som har inrättat en särskild grupp med djurskyddspoliser.

””

Bättre i lantbruket

Samtidigt som de allvarliga, misstänkta missförhållanden som leder till åtalsanmälningar ökade så minskade det totala antalet brister i lantbrukens djurhållning under förra året, enligt Jordbruksverkets statistik.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons