Annons
Nyheter

Minskad spädbarnsdöd i egen säng

Spädbarn ska sova på rygg och om de dessutom får göra det i egen säng under de första månaderna minskar risken för plötslig spädbarnsdöd, visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.(TT)
Publicerad 8 februari 2016

Spädbarn ska sova på rygg och om de dessutom får göra det i egen säng under de första månaderna minskar risken för plötslig spädbarnsdöd, visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

De senaste åren har det varit ett 20-tal dödsfall i plötslig spädbarnsdöd varje år, att jämföra med över 100 barn årligen i början av 1990-talet.

Annons

Minskningen förklaras med de förebyggande råd som då började ges till nyblivna föräldrar, bland annat att barnen sover säkrast på rygg, att rökning under graviditet är en riskfaktor och att barn inte ska bli för varma.

Avhandlingen av barnhälsovårdsöverläkare Per Möllborg resonerar kring möjligheterna att minska dödstalen ytterligare.

"Det finns potential att rädda ytterligare liv om färre sover på mage eller läggs på sidan, om antalet mödrar som röker under graviditeten minskar och om spädbarn under de tre första månaderna sover i egen säng i föräldrarnas sovrum", säger Per Möllborg i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons