Annons
Nyheter

Ministrarnas lockbrev till storföretagen

Tre svenska ministrar skickar brev till storföretag i USA. De ska lockas till Sverige efter president Donald Trumps besked att lämna Parisavtalet. - Vi har samma oro som de, säger näringsminister Mikael Damberg (S).(TT)
Publicerad 10 juni 2017

Brevet skickas på måndag till jättar som Facebook, Google, Amazon, IBM, Adobe och Apple som har sina kontor och sin verksamhet till största del i USA.

Företagen har valts ut efter att de beklagat sig över president Donald Trumps besked att landet ska lämna klimatavtalet som slöts i Paris 2015. Flera av dem har sagt att de på egen hand kommer att uppfylla Parisavtalet och arbeta för att hålla jordens uppvärmning väl under två grader.

Annons

"Har samma oro"

"Vi kommer att göra det lättare för företag som ert att komma hit och dra nytta av vårt fina företagsklimat", står det i brevet som TT har tagit del av adresserat till Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.

””

TT: Storföretagens intresse pockas på konstant av alla tänkbara länder och parter. Varför skulle det här brevet påverka de?

””

Vill påverka Trump

Facebook har placerat serverhallar i Luleå och näthandelsjätten Amazon meddelade nyligen att man kommer att etablera nya datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.

I brevet står också att "när andra tar ett steg tillbaka, vill vi gå framåt". Energiminister Ibrahim Baylan säger att om företagen etablerar sig i Sverige försvårar man också den klimatpolitik som Donald Trump vill driva.

””

TT: Ska man se det här brevet som en pik mot Donald Trump?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons