Annons
Nyheter

Högsäsong för råttor - så slipper du drabbas

Det verkar inte finnas någon hejd på Sveriges råttproblem. Två olika saneringsbolag noterar nya rekordsiffror för 2017. Nu anser experter att fler som slarvar med soporna borde bötfällas.(TT)
Publicerad 4 oktober 2017

Anticimex har fram till den 30 september genomfört cirka 41 000 utryckningar i jakt på råttor över hela landet, en rekordnotering för den här tiden på året. Företaget räknar med ett slutgiltigt resultat på 57 000 för hela året, vilket skulle innebära en ökning med 264 procent sedan 2011.

Även saneringsföretaget Nomor räknar med ett rekordår. Statistiktoppen innebär inte nödvändigtvis att råttorna är fler - men det mesta pekar åt det hållet.

””
Annons

Fallfrukt

Antalet anmälningar ökar generellt på hösten, då råttorna blir mer synliga i bostadsområden. Delvis invaderar råttorna landets trädgårdar, för att njuta av fallfrukt och naturliga boplatser som buskar. Men de försöker även ta sig in i husen för att söka värme inför vintern.

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert hos Anticimex, tycker att många privatpersoner borde kunna göra mer för att minska problemen. Han skulle även vilja se hårdare tag från myndigheterna mot de som slarvar.

””

Fällor

Tillgången till mat från människor gör det också svårare för skadedjursbekämparna att locka in råttorna i sina fällor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons