Annons
Nyheter

M fortsätter pressa S om falska uppgifter

Moderaterna kräver att Socialdemokraterna gör mer för att dementera de falska uppgifter som spridits om M på arabiska. Vem som ursprungligen ligger bakom lögnerna har inte gått att få klarhet i - och S anser sig ha gjort tillräckligt när det gäller dementier.(TT)
Publicerad 5 september 2018

Det var i förra veckan som det blev känt att några lokala socialdemokratiska företrädare spridit falska uppgifter om moderat politik på arabiska. Den första spridningen i Sverige skedde från ett konto hos en moské i Alingsås, vars ordförande kandiderade för S i kommunvalet. Kort därefter spred en S-kandidat i Sävsjö texten.

Båda har lämnat sina politiska uppdrag.

””
Annons

Men Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, anser att partiet har agerat snabbt och gjort det som M kräver.

””

Landar i samma slutsats

S i Sävsjö har lagt upp meddelande på sin Facebooksida och även på det största arabisktalande forumet i Sverige. Partiet har skrivit till partidistrikten med order om att kontrollera att felaktigheterna inte lever vidare.

Ygeman säger att S efterforskningar landar i samma slutsats som M och att det inte går att säga vem som egentligen ligger bakom ursprungsinlägget som kom från ett Facebookkonto i Kuwait, eller vad syftet var.

””

Han säger att ett möjligt scenario är att någon kan varit ute för att skada både M och S.

””

Moderaterna har med hjälp av revisionsjätten PWC utrett varifrån desinformationen om M-politiken kom. Ursprungskällan bedöms vara ett Facebookkonto i Kuwait, där kontohavaren kallar sig Sverige på arabiska.

Väljare påverkats

Enligt Moderaterna har partiet på lokal nivå märkt av att desinformationen nått vissa väljargrupper.

””

Hur många som kan ha nåtts av desinformationen vet inte Moderaterna, men det räcker med en enda väljare som får helt fel uppfattning om vad M står för, anser Strömmer.

Moderaterna kommer nu att lämna över sin information till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och OSSE, en europeisk organisation som bland annat övervakar val.

Annons

Statsminister Stefan Löfven anser som Anders Ygeman att S gjort vad som kan begäras.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons