Annons
Nyheter

Löfven varnar för sociala klyftor

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för ökande sociala klyftor i samhället. - Många har inte en aning om hur deras medmänniskor lever bara några hållplatser bort. Det är farligt, mycket farligt, säger han.(TT)
Publicerad 12 mars 2016

Löfven talade inför socialdemokratiska kommunpolitiker på partiets kommunkonferens i Örebro. Där fortsatte han sin opinionsoffensiv för den svenska modellen som partiet lanserade nyligen.

Statsministern pekade bland annat på ökande segregation mellan skolor och mellan bostadsområden.

Annons

Löfven hävdar att Sverige glidit isär det senaste decenniet och att okunskapen om varandra utnyttjas av så väl högerextremister och våldsbejakade islamister för att gynna deras egna agendor.

Svenska modellen

””
””

Enligt Löfven handlar det om att alla ska arbeta, att resurser fördelas rättvist och att det finns en trygg välfärd.

Löfven försvarar regeringens ändrade asylpolitik i syfte att minska antalet asylsökande. Han pekar på att Sverige i höstas stod under en enorm press i en extrem situation.

””

Gå från kaos

Löfven uppger att fler asylsökande nu söker sig till andra länder, men tillägger att det inte räcker. Han betonar att EU måste säkra kontrollen över sin yttre gräns och bekämpa människosmuggling och på sikt bygga upp en gemensam asylmottagning och fördelning av asylsökande inom EU.

””

Löfven pekar också på behovet att EU samarbetar med Turkiet för att hantera flyktingkrisen. Han försäkrar att det inte är en blancocheck till den turkiska ledningen.

””
””

"Flumpolitik"

Statsministern och S-ledaren anklagar den förra regeringen för "flumpolitik" när det gäller integrationspolitiken och nämner till exempel det nu avvecklade lotssystemet.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons