Annons
Nyheter

Löfven om sitt första år vid makten

Stefan Löfven firar ett år som statsminister - ett år av motgångar och maktspel. - Intensivt, säger Stefan Löfven själv om året i toppen. Att fira ettårsdagen med kollegorna på nordiskt statsministermöte i Danmark gör Stefan Löfven (S) mer än gärna.(TT)
Publicerad 3 oktober 2015

Att fira ettårsdagen med kollegorna på nordiskt statsministermöte i Danmark gör Stefan Löfven (S) mer än gärna. Men på lördagskvällen blir det firande med familjen.

När TT:s utsände i Köpenhamn ber statsministern beskriva sitt år med tre ord blir svaret några ord längre.

””
Annons

Året började med en rejäl motgång när Sverigedemokraterna röstade för Alliansens budget och regeringens egen föll. Händelsen är det statsministern ser som sin svåraste prövning.

Regeringen utlyste extraval, men avblåste det i och med Decemberöverenskommelsen som gjorde det möjligt för Löfven att regera vidare.

"Vågade ta extravalsvapnet"

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet som forskar om socialdemokratin, är maktspelet efter budgetförlusten det man främst kommer minnas av Löfvens första år.

””

Att Löfven fått sin koalitionsregering att hålla sams trots skiljaktigheter måste också upp på listan över framgångar, menar statsvetarprofessorn.

””

Resa runt roligast

Vad har då varit roligast under Löfvens första år?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons