Annons
Nyheter

Liten mask avslöjar vårt ursprung

Svenska forskare har upptäckt att små havslevande maskar tillhör en urgammal djurgrupp. För över 600 miljoner år sedan gav gruppen upphov till några av våra tidigaste förfäder. De små maskarna, som är upp till fem millimeter långa beroende på art, finns i stora mängder i sanden på havsbotten.(TT)
Publicerad 4 februari 2016

De små maskarna, som är upp till fem millimeter långa beroende på art, finns i stora mängder i sanden på havsbotten.

De består av tre ordningar, ädelstensmaskar, tvåstensmaskar och paradoxmaskar. Sedan mycket lång tid har forskarna varit oeniga om var de hör hemma på livets träd, men nu tycks gåtan vara löst.

Annons

I en genetisk studie som publiceras i Nature visar forskarna, som letts av Ulf Jondelius, professor i evertebratzoologi vid Riksmuseet, att de tre ordningarna utgör den allra äldsta gruppen av djur med tvåsidig, symmetrisk kropp.

De var också först med att utveckla ett tredje kroppsskikt, mesodermet. Det är detta skikt som gjort det möjligt för alla efterkommande djur att utveckla muskler, och olika inre organ.

””

De enda djur som är mer primitiva är maneter, koraller och svampdjur. Ingen av dem har tvåsidig kroppsbyggnad, och de har bara två kroppsskikt. De saknar följaktligen många inre organ som vi förknippar med "normala" djur.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons