Annons
Nyheter

Ledarskribenter oeniga om Löfvens framtid

Arbetet med att bilda regering kan bli bra, men kräver mycket jobb. Det är tidningarnas ledarskribenter överens om. Åsikterna går däremot isär om Stefan Löfven borde avgå självmant.(TT)
Publicerad 10 september 2018

Att de två statsbärande partierna gick starkare än väntat bådar gott för Sverige, skriver Expressen (oberoende liberal).

"Nu är valet över och den svåra regeringsbildningen tar vid. En sak är säker: den sittande regeringen kommer att bytas ut. Det finns inget stöd i riksdagen för en ny mandatperiod med de rödgröna - och väl är det."

Annons

Tidningens ledarredaktion anser att nederlaget för statsminister Stefan Löfven är ett faktum, men tror ändå att en S-M regering skulle ha bäst förutsättningar att regera och "skänka Sverige stabilitet och handlingskraft i en orolig tid".

Pröva möjligheten

Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) anser att Stefan Löfven gör rätt som försöker fortsätta som statsminister.

"Med ett valresultat som ser ut så här är det naturliga att Stefan Löfven prövar möjligheten att regera vidare. Oavsett vad Ulf Kristersson, Jan Björklund, Annie Lööf och Ebba Busch Thor har fått för sig så har ingen annan ett starkare demokratiskt mandat från väljarna att bilda regering", skriver tidningens ledarskribent.

Dagens Nyheters ledarredaktion (oberoende liberal.) poängterar att de allra flesta väljare röstade för något annat än Sverigedemokraterna.

"Det är i detta faktum diskussionen måste ta sin början när partierna ska lära sig hantera en ny politisk verklighet."

"Det speciella, det unika, med årets val är dock att de två partier som annars brukar alternera i rollen som vinnare respektive förlorare nu båda hamnat på förlorarsidan", skriver Dagens Nyheter

Eftertanke och analys

Sydsvenskan (oberoende liberal) skriver: "Efter valet går partierna nu in i en ny fas. Av eftertanke. Analyser. Funderingar. Och så småningom förhandlingar, säkerligen tuffa förhandlingar, innan en ny regering kan träda till".

Tidningen skriver att mycket talar för att Stefan Löfven bör avgå självmant, men att det inte finns något skäl för en ny statsministerkandidat att hasta.

Annons

"Det här viktiga arbetet kan ta tid. Och det får ta tid."

I socialdemokratiska Dala-Demokraten skriver Göran Greider att Sverige i natt blev ett "högerland".

"Vi kan vara säkra på att inte bara många svenska väljare blir deprimerade av detta valutslag - det kommer att ge ett dystert eko över världen. Sverige mister lite av sin själ."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons