Annons
Nyheter

Längre väntetider till Bup

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) har blivit längre. Tillgängligheten har försämrats mycket sedan den förstärkta vårdgarantin för barn och unga med psykisk ohälsa avskaffades. Nu vill C och KD att ersättningen återinförs.(TT)
Publicerad 11 oktober 2017

Den förstärkta vårdgarantin innebar att ett första besök för bedömning inom barn- och ungdomspsykiatrin skulle erbjudas inom 30 dagar. Av Sveriges 21 landsting och regioner är det bara Kalmar som i dag klarar de kraven, skriver Dagens Medicin. 2013 var det 17 landsting som klarade samma sak.

””

Strukturellt feltänk

Annons

Den förstärkta vårdgarantin togs bort efter kritik från flera håll mot prestationsbaserade ersättningar. SKL välkomnade avskaffandet av ersättningen, då organisationen vill att landstingen själva ska kunna bestämma hur resurser ska användas. I dag är maxgränsen för väntetiden 90 dagar, precis som inom annan specialiserad sjukvård.

Socialminister Annika Strandhäll (S) säger att det är allvarligt att tillgängligheten försämrats och att satsningar ska göras inom psykisk hälsa och psykiatri.

””

Men argumentet att ersättningen ledde till att endast det första besöket prioriterades och inte den efterföljande vården beskriver Jägerskog som ett strukturellt feltänk.

"Inga belägg"

Den uppfattningen delas även av Centerpartiets talesperson i sociala frågor Anders W Jonsson.

””
””

Mer till skolan

Även Kristdemokraterna anser att den förstärkta vårdgarantin måste återinföras, men anser även att mer måste till.

””

"Kavla upp ärmarna"

Trots att både regeringen och oppositionen återigen har börjat lyfta frågan är Magnus Jägerskog tveksam om det kommer att räcka.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons