Annons
Nyheter

Lång resväg för en dos metadon

Resvägen för en enda dos av läkemedel som Subutex eller metadon kan ta timmar, och den som vill bli kvitt narkotikamissbruk med hjälp av läkemedel kan i värsta fall bli tvungen att åka flera mil varje dag. Men snart kan reglerna lättas upp.(TT)
Publicerad 6 oktober 2015

Läkemedel som Subutex och metadon, som ges mot heroinberoende, gör det möjligt att leva ett normalt liv och slippa suget efter droger. Men behandlingen omgärdas av stränga regler, som bland annat innebär att den som beviljas behandling måste ta sig till en särskild mottagning under det första halvåret för att få sin dagliga dos.

””

Svårt vid jobb och studier

Annons

I vissa fall kan resvägen bli lång. I Blekinge tvingas före detta missbrukare i vissa fall åka buss tjugo mil varje dag för att få sin dagsdos, rapporterar P4 Blekinge. Orsaken är att läkemedlet måste sväljas under kontroll i Karlskrona.

Situationen kan få konsekvenser för arbete och studier, enligt Brukarföreningen som får ta emot flera samtal varje år från personer som bor långt ifrån kliniker och läkare. Men även i landets storstadsområden kan restiden ställa till det, säger Berne Stålenkrantz.

””

Reglerna kan ändras

Regeln om att patienter ska ta sig till mottagningen under det första halvåret av sin behandling fungerar inte för alla, medger Marcus Nydén, jurist på Socialstyrelsen. Han säger att en del avstår från behandling för att det blir för svårt att resa. Men från årsskiftet kan reglerna lättas upp.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons