Annons
Nyheter

Läkarexamen vanlig bluffmerit

Hundratals försöker bluffa till sig svenska yrkesbevis. Inom legitimationsyrkena är falska läkar- och tandläkarutbildningar vanligast. De senaste tre åren har över 20 000 personer kontaktat Universitets- och högskolerådet (UHR) för att få en utländsk högskoleutbildning godkänd. Dokumenten granskas noga.(TT)
Publicerad 7 oktober 2015

De senaste tre åren har över 20 000 personer kontaktat Universitets- och högskolerådet (UHR) för att få en utländsk högskoleutbildning godkänd.

Dokumenten granskas noga. Myndigheten vet av erfarenhet att en till tre procent av utbildningsbevisen kan vara tvivelaktiga, vilket motsvarar hundratals dokument under de senaste åren.

Annons

De flesta ger upp

När UHR fattar misstankar begär man in dokumenten i original. Då ger de flesta misstänkta bluffmakarna upp och ärendet läggs ner. Men en del går vidare.

””

I och med flyktingvågen har antalet som vill få sina utländska utbildningar validerade ökat kraftigt. Däremot har inte andelen fejkmeriter stigit.

Fejkad läkarexamen

På Socialstyrelsen, som validerar legitimationsyrken som läkare, tandläkare och sjuksköterska, är fejkdokument om läkar- och tandläkarutbildningar vanligast.

””

Den som vill ha läkarleg får göra ett kunskapsprov, men så är det inte med alla legitimationsyrken.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons