Annons
Nyheter

Lag och ordning viktigare för svenskarna

Upprätthållande av lag och ordning och jämlikhet. Det är de värderingar som klättrat mest när svenskarna tillfrågas om vad de vill ska prägla samhället, enligt en ny studie.(TT)
Publicerad 4 juli 2018

Ekonomisk stabilitet, arbetstillfällen, ansvar för kommande generationer och välfungerande sjukvård - det är vad svenskarna helst önskar präglade Sverige.

Det framgår av Sverigestudien som genomförts för nionde gången av konsultföretaget Preera i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting och Volvokoncernen. 2 000 personer i ett statistiskt säkerställt urval har tillfrågats.

Annons

De värderingar som klättrat mest är jämlikhet samt upprätthållande av lag och ordning.

””

Men det blir också tydligt att det råder ett gap mellan vad man vill ska prägla Sverige och hur man upplever att det faktiskt är. Då är bilden nämligen betydligt mörkare, med signalord som byråkrati, osäkerhet om framtiden, våld och brott och "skyller på varandra" i topp. Våld och brott fanns inte ens med på tio-i-topp för fyra år sedan.

Pessimismen märks även i de nya ord som tillkommit på plats 11-20 sedan förra valet: konflikt/aggression, hat och centralstyrning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons