Annons
Nyheter

Laboratorier pekas ut bakom cancerökning

Screeningprogrammet för gynekologisk cancer har försämrats, något som resulterar i att fler kvinnor än normalt drabbas av livmoderhalscancer. Men exakt vad som gått fel vet inte de ansvariga.(TT)
Publicerad 5 juni 2018

För första gången på flera år ökar antalet kvinnor som drabbas av cancer i livmoderhalsen (cervix), efter att ha legat stabilt under cirka 15 år. Ökningen består av runt 100 nya fall per år eller motsvarande 17 procent.

””

Ökningen har varit känd i något år, men nu har Nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention analyserat orsakerna.

Annons

Och det visar sig att det är något i laboratorieprocessen som har försämrats, vilket resulterat i att fler kvinnor drabbats av cancer de senaste 3-4 åren, jämfört med tidigare.

””

Splittrad bild

Men exakt vad det är hos laboratorierna som försämrats vet inte forskarna. Dessutom är bilden splittrad såtillvida att vissa landsting har en kraftig ökning av antalet nya cancerfall, medan andra inte har någon ökning alls.

””

Ökningen har skett under en period då flera landsting uppdaterat metoden för att preparera cellproverna, men det är fortfarande oklart om detta bidragit till försämringen.

TT: Ska jag vara orolig, om jag som kvinna nyss lämnat ett cellprov och fått beskedet att det är normalt?

””

Sämre skyddseffekt

Än så länge har dödligheten inte ökat till följd av detta, men tillförlitligheten i programmet har minskat från 90 till 88 procent.

””

Om inte annat, säger han, kommer detta program bli än säkrare om några år när landstingen gått över till virusbaserade analyser, något som redan har påbörjats i flera landsting.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons