Annons
Nyheter

Kyrkstöldsliga sprängd - sju män åtalas

Polisen har avslöjat en liga som specialiserade sig på inbrott i kyrkor. Det har tagit sig in i redskapsbodar och vaktmästerier och stulit åkgräsklippare, lövblåsare, svetsar och verktyg.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

Nu åtalas sju män, mellan 20 och 30 år gamla, vid Skaraborgs tingsrätt för en serie stölder från kyrkor och kyrkogårdar från hösten 2017 fram till mars 2018.

Kyrkor främst i Västsverige har under hösten och våren plågats av inbrott. Härvan kunde rullas upp sedan polisen i mars stoppade två misstänka bilar.

””
Annons

Det ledde till en husrannsakan i ett garage på en mindre ort i Bohuslän och där hittade mer stöldgods och så kunde ligans aktiviteter nystas upp.

Sökte efter kyrkor

Även om ligan också slagit till mot andra offer har de specialiserat sig på stölder i olika kyrkor. I en av de åtalades mobiler har polisen hittat sökningar på olika kyrkor. Av de sju inblandade erkänner sex av dem deltagande åtminstone i några av stölderna. Den mest aktive, en man i 30-årsåldern, erkänner delaktighet i 19 stölder.

””

Yrkar på fängelse

Sammanlagt innehåller stämningen 21 åtalspunkter, de flesta rör inbrott i kyrkor men också bland annat inbrott i en brukshundsklubb. Ligan har opererat främst i Västsverige men också i Mellansverige med stöld i bland annat Lindesberg.

Några av de åtalade har suttit häktade under längre perioder.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons