Annons
Nyheter

"Kvinnor begränsar flickor för att skydda"

Banni Farkhondeh, 53, upplever att samhället inte svarat när kvinnor förtrycks. - Jag känner kvinnor som begränsar sina flickor för att skydda dem. Kvinnor i förorten är första temat på politikerveckan i Järva.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

Polisnärvaron är hög när människor långsamt börjar strömma in på Spånga IP där politikerveckan i Järva arrangeras för första gången. Idrottsplatsen ligger mellan områdena Tensta, Rinkeby och Husby.

Precis som under Almedalsveckan får varje riksdagsparti, samt Feministiskt initiativ, en egen dag och ett tema, som på lördagen är "kvinnor i förorten".

Annons

Bland utställningstälten strövar Songul Alaca, 46, och lyssnar på en kvinna som pratar inför ett trettiotal människor:

””

"Då berikar vi varandra"

Songul kom till Sverige 1988 och tog sin in samhället genom att börja arbeta som städare fyra timmar om dagen, och sedan studera svenska i ytterligare fyra timmar.

Det gjorde henne självständig.

””

Hon driver studiecirklar i nordvästra Stockholm och träffar kvinnor som inte kan svenska och har flytt från krigsdrabbade länder. När de känner sig självsäkra har man lyckats, säger hon.

””

Samtidigt tycker hon att kvinnor och förorten i stort svartmålas.

””

Vill se fler kuratorer

Banni Farkhondeh, 53, kom till Sverige 1985 och blev som ensamstående mamma mer eller mindre placerad i miljonprogrammet, berättar hon och efterlyser en mer feministisk samhällsplanering.

Hon har lätt för att prata om kvinnors situation i förorterna.

””

Landsmän fast i sina kulturer är enligt Farkhondeh en del av problemet.

””
Annons

Efter att ha jobbat som barnskötare, modersmålslärare, fältassistent och nu kurator i många år, tycker hon att samhället har flytt sitt ansvar.

””

"Alltid känt mig trygg"

Men meningarna är delade om hur stort förtrycket är.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons