Annons
Nyheter

Kritiserade Lexbase bygger ut

Omdebatterade Lexbase fortsätter att begära ut handlingar från rättsväsendet. Nu senast 400 000 dokument från Åklagarmyndigheten. - Det finns inga rättsliga möjligheter att avslå det, säger rättschefen Lars Werkström.(TT)
Publicerad 2 februari 2016

Lexbase hamnade i hetluften 2014 sedan bolaget lanserat en söktjänst på nätet där man kunde se om grannen förekommit i brottmål eller tvistemål. Bostadsadresser ur domar ritades ut som röda prickar på en karta. Den som betalade fick tillgång till hela domen.

Inte skyddade handlingar

Annons

Nu har Lexbase även begärt ut uppgifter som visar erkänd eller misstänkt brottslighet som inte slutat i domstol. Man har också begärt ut uppgifter om kontaktförbud. Totalt rör det sig om uppåt 400 000 beslut från Åklagarmyndigheten i form av allmänna handlingar utan sekretess.

Åklagarmyndigheten kan inte neka till att lämna ut uppgifterna.

””

Anledningen är att Lexbase har ett så kallat utgivningsbevis och därmed omfattas av grundlagens yttrandefrihet.

Vill stoppa tjänsterna

Datainspektionen vill sätta stopp för företag som likt Lexbase lägger ut privata och känsliga uppgifter. Man har krävt en grundlagsändring, vilket kräver två riksdagsbeslut med ett riksdagsval emellan.

””

Gröndal tycker att Lexbase varit utsatt för ett mediedrev och att kritiken inte varit rättvis.

””

Men de begärda uppgifterna från Åklagarmyndigheten kommer "tillsvidare inte att vara sökbara på konsumenttjänsten".

””

Lagstiftningen utreds

Frågan om skyddet för den personliga integriteten är tillräckligt när det gäller databaser med utgivningsbevis utreds av en parlamentariskt sammansatt kommitté. Resultatet av utredningen ska presenteras senast den 1 september.

Lexbase inställning är att man kör vidare så länge man går med vinst.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons