Annons
Nyheter

Konsultköp på Svenska kraftnät utreds

Svenska kraftnäts marknadsdirektör Ulla Sandborgh - numera generaldirektör - gav en konsult och vän uppdrag för 1,5 miljoner kronor. Vid ett tillfälle åkte de på gemensam semester till Brasilien, rapporterar Dagens Nyheter. En annan direktör har gjort andra konsultinköp som myndigheten utreder.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som ansvarar för att underhålla och utveckla det svenska stamnätet för el.

När Ulla Sandborgh var marknadsdirektör anlitade hon 2015 och 2016 en vän som konsult och attesterade själv fakturor på 1,5 miljoner kronor exklusive moms, enligt DN:s granskning.

Annons

I slutet av december 2015 for de båda till Rio de Janeiro, en resa som Ulla Sandborgh dokumenterade på sin Facebooksida.

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt på Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, är hennes agerande mycket olämpligt.

””

Kraftig dementi

Ulla Sandborgh kan inte se något jäv i situationen:

””

Hon säger till DN av myndighetens dåvarande generaldirektör Mikael Odenberg gav grönt ljus åt att anlita konsulten.

””

Relationen mellan direktören och konsulten uppmärksammades inom myndigheten, varpå samarbetet med konsulten bröts. Men samma företag har med andra konsulter fortsatt att arbeta för Svenska kraftnät och sedan 2015 fakturerat för över 13 miljoner kronor.

Facebook igen

I myndighetsledningen sitter också HR-direktör Sirpa Holmroos. I december förra året anlitade hon en tidigare kollega (på ett annat företag) för ett större konsultuppdrag värt 690 000 kronor exklusive moms. Sirpa Holmroos attesterade själv.

””

Sirpa Holmroos:

””

Samtidigt kan DN visa att hon på Facebook beskriver konsulten som "fin både på insidan och utsidan".

Annons

Sirpa Holmroos agerande kring konsultköpet utreds internt efter ett larm till myndighetens visselblåsarfunktion.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons