Annons
Nyheter

Kommunstyrelseval i Högsby ogiltigförklarat

Högsbys val av kommunstyrelse ogiltigförklaras av förvaltningsrätten. Orsaken är att kommunstyrelsen bara valdes på ett år, rapporterar SVT Nyheter Småland och P4 Kalmar. En kommunstyrelse kan bara väljas på fyra år, slår förvaltningsrätten fast.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Högsbys val av kommunstyrelse ogiltigförklaras av förvaltningsrätten. Orsaken är att kommunstyrelsen bara valdes på ett år, rapporterar SVT Nyheter Småland och P4 Kalmar.

En kommunstyrelse kan bara väljas på fyra år, slår förvaltningsrätten fast.

Annons

Valet av kommunstyrelse genomfördes i november på ett möte som i tidningen Barometern beskrevs som förvirrat. Valberedningen hade föreslagit en kommunstyrelse med bara två platser för Sverigedemokraterna. Partiet begärde då att valet till kommunstyrelse skulle göras proportionerligt, det vill säga att valresultatet direkt skulle styra hur många platser i kommunstyrelsen varje parti skulle få. Detta fick SD stöd för och därmed fick Högsby en kommunstyrelse med tre SD-ledamöter, fyra S-ledamöter, två C-ledamöter och två M-ledamöter.

Socialdemokraterna drev samtidigt igenom att styrelsen bara skulle väljas på ett år, vilket gör att valet av kommunstyrelse nu alltså ogiltigförklaras.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons