Annons
Nyheter

Kemi bakom homosexualitet?

Homosexualitet kan bero på kemiska förändringar av arvsmassan. Det säger forskare efter att ha genomfört en tvillingstudie. "Baby, I was born this way", sjunger Lady Gaga i en låt som många homosexuella snabbt gjorde till "sin egen".(TT)
Publicerad 12 oktober 2015

"Baby, I was born this way", sjunger Lady Gaga i en låt som många homosexuella snabbt gjorde till "sin egen".

Men bevisen för att man föds som homosexuell är vaga, samtidigt som det inte finns några belägg alls för att homosexualitet är ett "val" man gör som ett resultat av den miljö vi lever i.

Annons

Forskare vid University of California föreslår nu att så kallade epigenetiska förändringar kan vara en förklaring.

Epigenetik bygger på att metylgrupper binder till arvsmassan och ändrar genernas uttryck utan att generna i sig förändras. Oftast tillskansar vi oss dessa förändringar under vår levnad, men de kan också ärvas.

Forskarna kartlade 140 000 regioner i arvsmassan hos 37 identiskt lika manliga tvillingpar där den ena var homosexuell, men inte den andra, samt tio tvillingpar där båda var homosexuella.

På så sätt kunde forskarna identifiera fem regioner där mönstret av metylgrupperna hade ett nära samband med huruvida personen var homo- eller heterosexuell.

Forskarna, som presenterar resultatet på en kongress i Baltimore, USA, understryker att underlaget var litet och att syftet med studien på intet sätt var ett genetiskt test, för vare sig homo- eller heterosexualitet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons