Annons
Nyheter

KD debatterar ny Natolinje

Kristdemokraterna kan bli det fjärde Alliansparti som förespråkar svenskt Natomedlemskap. Partiet ska ta ställning till den nya säkerhetspolitiska linjen på fredagskvällen. Partistyrelsen vill att rikstinget bifaller en motion om att KD ska verka för att Sverige skall ansöka om Natomedlemskap.(TT)
Publicerad 9 oktober 2015

Partistyrelsen vill att rikstinget bifaller en motion om att KD ska verka för att Sverige skall ansöka om Natomedlemskap. Så sent som 2013 beslutade partiet att nöja sig med att arbeta för att utreda konsekvenserna av ett Natomedlemskap. Dessförinnan har KD varit emot svenskt Natomedlemskap.

När debatten drog igång på rikstinget på fredagskvällen var det flera talare som ansåg att partiet går för snabbt fram.

””
Annons

Lennart Bondesson från Örebro pekade på att Sverige knappast går med i Nato utan att Socialdemokraterna är med på det.

””

Oro fanns också för att Sverige i Nato tvingas delta i krig utomlands som vi inte vill delta i, och för att Nato kan komma att använda kärnvapen.

””

Partiets båda vice ordförande Jakob Forssmed och Emma Henriksson har reserverat sig mot partistyrelsens Natolinje.

””

Hon är också kritisk till Sverige skulle gå in i ett militärt samarbete med länder som Turkiet och Ungern, som hon menar har en tveksam demokratisk utveckling.

EU-parlamentarikern och partistyrelseledamoten Lars Adaktusson företrädde partistyrelsens linje. Han uppgav att den enda garanti för att Sverige får militär hjälp vid en konflikt är ett Natomedlemskap. Adaktusson pekade på Rysslands militära upptrappning och det allt mer föränderliga säkerhetsläget i Sveriges närområde.

””

När det gällde oron för att gå in i en kärnvapenmakt förklarade Adaktusson att Nato som organisation inte har kärnvapen, därmed Natomedlemmarna USA, Storbritannien och Frankrike. Det är länder som Sverige redan samarbete, både militärt och i EU.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons