Annons
Nyheter

Käbbel och trevare om samförstånd

Trevare om samarbete men även käbbel. Det präglade gårdagens partiledardebatt i SVT, enligt tidningarnas kommentatorer.(TT)
Publicerad 12 oktober 2015

Den hårda konfrontationen mellan Socialdemokraterna och Alliansen var bortblåst under partiledardebatten i SVT:s Agenda, skriver Aftonbladets Lena Mellin, som tror att DÖ:s framtid på soptippen kan leda till samarbete och blocköverskridande uppgörelser.

"Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson hävdade att det politiska landskapet i Sverige nu är helt nytt sedan DÖ spruckit. Men han har fel. Det är det traditionella landskapet som kommer till heders igen", skriver Mellin.

Annons

"Har tvingats göra upp"

Hon tillägger att Sverige sedan 1971 med få undantag styrts av minoritetsregeringar som för att undvika stryk tvingats till uppgörelser med andra partier.

"Det är så Sverige normalt styrs och det är uppenbarligen så både regeringen och Alliansen vill att det ska bli igen."

Expressens K-G Bergström pekar på att regeringens läge försvagats av att DÖ föll, och att statsminister Stefan Löfven nu försöker "rädda vad som räddas kan". Men även Anna Kinberg Batra (M) visade ett behov av samförstånd och inbjöd till samtal om flyktingpolitiken under debatten. Trots visst käbbel, tror dock Bergström att regeringen kommer att samarbeta med Allianspartierna.

"Men slutsatsen är ändå att det kommer att bli överläggningar om flyktingsituationen och rimligen också en bred uppgörelse mellan alla utom SD", skriver han och delar ut en guldstjärna till Jan Björklund (FP), som han anser gjorde bäst ifrån sig i debatten.

"Löfven till omskolningsläger"

Också Kinberg Batra och Löfven får gott betyg av Bergström, som dock anser att statsministern än en gång visade sig ha attitydproblem gentemot kvinnliga partiledare, och borde "skickas på omskolningsläger". Han anklagades för att småle av både Ebba Busch Thor och Kinberg Batra när de talade.

GP:s ledarskribent Alice Teodorescu uppfattade Löfven som "förvånansvärt" samarbetsvillig och försiktig med utfall mot Alliansen för den brutna överenskommelsen. Nu ligger fältet åter öppet för Allianspartierna, där framför allt Anna Kinberg Batra (M) och Ebba Busch Thor (KD) visade sig vara på hugget under debatten, skriver hon och betonar att skiljelinjerna mellan blocken är stora och ord måste ersättas av handling, framförallt i flyktingfrågan.

"Särskilt regeringen saknar förslag på konkreta åtgärder, på kort liksom lång sikt, för att hantera den stora flyktingströmmen och därefter integrationen", skriver Teodorescu.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons