Annons
Nyheter

Saltsyra kan ha nått grundvattnet

Ett stort utsläpp av saltsyra skapade ett giftigt gasmoln över Alby utanför Ånge på torsdagen. Det är ännu oklart om grundvattnet påverkats. - Just nu vet vi inte om det har nått grundvattnet. Det kan vi inte svara på, men det finns en viss risk.(TT)
Publicerad 8 juni 2017
””

Det var på torsdagsförmiddagen som en järnvägsvagn med 64 000 liter saltsyra började läcka nära Albyfabriken i Ånge. Saltsyran läckte ut med en hastighet på 30 liter per minut, bedömer miljöskyddsinspektör Johan Rignell.

Räddningstjänsten beslutade att evakuera Albyskolan och boende i Alby uppmanades att stänga fönster, dörrar och ventilation och hålla sig inomhus.

Annons

Hälsocentralen i Ånge gick upp i beredskapsläge och saneringsslussen för kemiska olyckor på hälsocentralen ställdes i ordning. Vårdcentralen i Ånge har personal på plats under kvällen ifall boende nära fabriken skulle känna irritation i slemhinnor. Inga personskador har rapporterats hittills. Järnvägen stängdes av och tåg ersattes med buss.

Räddningsarbetet väntas pågå fram till 22-tiden på torsdagen, men avspärrningar som under eftermiddagen hindrade Albybor från att ta sig hem begränsades vid 15-tiden till att bara omfatta olycksområdet. Det berättade räddningstjänsten på en presskonferens med anledning av olyckan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons