Annons
Nyheter

Järnvägsbolag frias från dödsolycka

Järnvägsentreprenören Strukton Rail frias från ansvar för dödsolyckan i Kimstad utanför Norrköping 2010 där en 24-årig kvinna omkom och 15 personer skadades. Strukton Rail bedrev spårarbete på Trafikverkets uppdrag.(TT)
Publicerad 8 juli 2016

Järnvägsentreprenören Strukton Rail frias från ansvar för dödsolyckan i Kimstad utanför Norrköping 2010 där en 24-årig kvinna omkom och 15 personer skadades.

Strukton Rail bedrev spårarbete på Trafikverkets uppdrag. Vid olyckan kolliderade ett X2000-tåg på väg mellan Stockholm och Malmö med skopan på en traktorgrävare som stod bredvid spåret. Skopan hakade i tågets sida och rev upp en stor del av lokets sida. Kraften från tåget fick därefter traktorn att snurra runt och upprepade gånger slå emot vagnsidorna. Fönster krossades och stora delar av metallen revs upp.

Annons

Haverikommissionen har konstaterat att olyckan inte skulle ha skett om det intilliggande spåret hade stängts av för trafik.

Åklagaren hade yrkat att Strukton Rail skulle betala fem miljoner kronor i företagsbot. Oklarheter i arbetsmiljöreglerna är en orsak till beslutet i Norrköpings tingsrätt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons