Annons
Nyheter

IT-brottsexpert: Skärpt lag är slag i luften

Regeringens lagförslag kring nätövergrepp är verkningslösa om det inte går att spåra brottslingarna, enligt polisens IT-brottsexpert Anders Ahlqvist. Men justitieministern säger att flera av brotten går att lösa genom samarbete med telebolagen.(TT)
Publicerad 11 juni 2017

I går presenterade regeringen flera nya lagförslag som bland annat ska göra det lättare att döma den som sprider sexfilmer och -bilder på nätet för att skada en annan person, så kallad hämndporr. Regeringen vill också göra det straffbart att stämma träff med barn i sexuellt syfte även om träffen sker online. Slopad preskriptionstid samt skärpta straff för barnpornografibrott och det nya brottet olaga integritetsintrång ingår också i paketet.

””

"Hastighetskameror utan registreringsskyltar"

Annons

Det tidigare datalagringsdirektivet krävde att tele- och internetoperatörer skulle lagra all information om vad kunderna gör på nätet och vem de ringde, men i december 2016 fastslog EU-domstolen att ett generellt krav på datalagring är ogiltigt. Beslutet har oroat svenska myndigheter, då det anses försvåra den brottsbekämpande verksamheten.

Generellt tycker Anders Ahlqvist att lagändringarna som regeringen nu föreslår är bra.

””

Ministern: Kräver samarbete

Men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att flera av lagändringarna påverkar brott som går att utreda utan datalagringskrav.

””

Morgan Johansson håller med om att EU-domstolens bedömning att datalagringsdirektivet är olagligt är dåligt för svensk brottsbekämpning. Regeringen utreder nu om det går att inom ramen för EU-beslutet ändå lägga så stor skyldighet som möjligt på att telebolagen ska lagra data.

””

"Kränkande för det som utsatts"

Journalisten Caroline Engvall har skrivit boken "Virtuell våldtäkt" där unga berättar om digitala övergrepp. Även hon säger att de nya lagförslagen är ett steg i rätt riktning, men hon ser fortfarande luckor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons