Nyheter

Istiden tuff - även för pingvinerna

Den förra istiden höll nästan på att ta kål på kejsarpingvinerna. Bara tre kolonier överlevde, enligt en ny studie, vilket vänder upp och ned på vad forskarna tidigare trott. - Det verkar ha varit för mycket is, säger forskaren Gemma Clucas.(TT)
Publicerad 2 mars 2015

Tidigare har forskarna trott att kejsarpingvinen, som lägger sina ägg på is, skulle ha gynnats under den förra istiden för 16 000-19 000 år sedan. Konkurrensen med andra arter var mindre och havsistäcket var dubbelt så stort. Men en ny studie, i ett samarbete mellan brittiska och australiska forskare, pekar på att det var precis tvärt om.

””

Analyserade pingvinfossil

Clucas är en av två huvudförfattare till studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Global Change Biology. Forskarna har med hjälp av dna från uppemot 800 år gamla pingviner, och dna från dagens, gjort upptäckten. En av de tre grupperna som överlevde fanns antagligen vid Rosshavet, vars strömmar och vindar gjorde att isen inte tog över.

””

Fann tillflykt

Rosshavet blev en tillflykt för en av de överlevande kolonierna. Kejsarpingviner i Rosshavet är än i dag genetiskt skilda från de övriga på Antarktis. De andra två platserna var antagligen båda vid Weddellhavet, och de har i dag blandats och finns över hela kusten.

Hade förra istiden blivit ännu kallare - när det var som kyligast var det 13-15 grader kallare än i dag - hade kejsarpingvinen kunnat dö ut. Men det är inte säkert att ett varmare klimat gynnar kejsarpingvinerna heller.

””

TT