Annons
Nyheter

Investor bjöd sin granskare på fest

Finansinspektionen granskar just nu den Investorägda banken SEB. Då bjuder Investor myndighetens chef Erik Thedéen till bolagets överdådiga 100-årskalas - och Thedéen tackar ja. En expert på mutlagstiftning anser att åklagare bör titta på fallet.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

De så kallade Panamadokumenten avslöjade att svenska banker, särskilt Nordea men också SEB, hjälpt kunder att upprätta bolag i skatteparadis. Därför beslutade tillsynsmyndigheten Finansinspektionen (FI) i april sig för att närmare granska vad bankerna har gjort. Det sker inom ramen för den utredning av storbankerna om penningtvättsfrågor som FI bedriver.

Trots det valde Investor, största ägare i SEB, att bjuda in FI:s generaldirektör Erik Thedéen med partner till det extravaganta 100-årskalaset på Grand Hotel i Stockholm nu på lördag. Det visar korrespondens med myndigheten som TT tagit del av. Thedéen valde att tacka ja för både sin egen och sin frus del - till en början.

Annons

Plötslig avbokning

””

När TT på tisdagen börjar granska Thedéens inbjudan närmare, kommer nya besked från Finansinspektionen. Generaldirektörens fru visar sig ha avböjt medverkan av privata skäl för minst en månad sedan, enligt pressekreteraren Peter Svensson. Thedéen själv ber, på samma dag som TT hör av sig om ärendet, sin sekreterare att avboka sitt eget festdeltagande enligt Svensson.

TT: Avbokade han för att vi har börjat ställa frågor?

””

Åklagare bör överväga

Juridiskt spelar det ingen roll enligt Cars om man hoppar av.

””

Festen på Grand Hotel, med 1 500 gäster, kostar enligt Investor 10 miljoner kronor. Det blir cirka 6 700 kronor per person.

Cars är förvånad över att Wallenbergsfären, som äger Investor, inte inser vad man utsätter sig för när man bjuder Thedéen.

””

Överväga utredning

Han bedömer att åklagare bör överväga att inleda en brottsutredning, även om det inte är givet att det leder till åtal.

Även Kommerskollegiums generaldirektör Anna Stellinger med make ställer nu in sitt deltagande på Investors fest, fastän beskedet så sent som onsdag morgon var att de skulle gå. "På grund av tjänsteresa i Liberia och ett i övrigt fullspäckat schema" tackar hon nu nej, skriver hennes sekreterare.

Annons

Toni Eriksson, kommunikationsdirektör på Försvarets materielverk (FMV), säger att generaldirektör Göran Mårtensson har tackat nej.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons