Annons
Nyheter

Internt KD-uppror mot DÖ

Ett uppror mot Decemberöverenskommelsen växer fram i KD. Minst fyra partidistrikt vill riva upp överenskommelsen. En het debatt om Decemberöverenskommelsen (DÖ) väntar på KD:s riksting i Västerås i slutet av veckan.(TT)
Publicerad 5 oktober 2015

En het debatt om Decemberöverenskommelsen (DÖ) väntar på KD:s riksting i Västerås i slutet av veckan. Dagens Industri rapporterar att fyra av partidistrikten vill att partiet lämnar DÖ: Kalmar, Kronoberg, Dalarna och Halland.

I distrikten är man bland annat upprörd över hur statsministern Stefan Löfven (S) hanterat överenskommelsen. Kalmar läns ordförande Anders Andersson tycker att Löfven provocerat Allianspartierna och en "majoritet av svenska folket" genom att göra en vänstersväng. Detta genom och lägga fram förslag om att bland annat försämra rot- och rutavdragen och försämra valmöjligheterna i vård och skola.

””
Annons

Provocerande

Att regeringen vill avskaffa KD:s hjärtereform, skatteavdraget för gåvor, mitt i den värsta flyktingkris i modern tid, har varit extra provocerande för KD.

Kronobergs ordförande Eva Johnsson uppger att det finns många ombud och medlemmar som reagerat på hur regeringen har agerat.

””

I Dalarna har man liknande argument. Distriktsordförande Torsten Larsson tycker att det är konstigt att Alliansen på grund av DÖ måste släppa igenom regeringens budget i riksdagen.

””

Demokratiskt problem

Daladistriktet tycker också att DÖ är principiellt fel ur parlamentarisk och demokratisk synvinkel. Även i Halland ser man demokratiska problem.

””
””

De fyra distrikten har dock långt ifrån tillräckligt med ombud för att få majoritet på rikstinget: 33 av 339. Men det finns motstånd mot DÖ även på annat håll i partiet.

Dagens Industri rapporterar om att EU-parlamentarikern och partistyrelseledamoten Lars Adaktusson försöker mobilisera motståndet. Han tycker att det är viktigt att lyssna på näringslivets kritik mot DÖ. Även ungdomsförbundet KDU är motståndare.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons