Annons
Nyheter

Ingen metoo-effekt på verkstadsgolvet

"Var tredje industrikvinna sexuellt trakasserad", löd rubrikerna förra året och 2018 gäller i princip samma. - Det är oacceptabelt. Det får inte vara så, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.(TT)
Publicerad 10 december 2018

Nästan en tredjedel, 29 procent jämfört med förra årets 34, av alla kvinnor har upplevt sexuella trakasserier på sina arbetsplatser i industrin. Siffran är bara svagt förbättrad jämfört med för ett år sedan och fackförbundets ordförande Marie Nilsson är besviken på resultatet.

””

Hon är dock inte förvånad.

””
Annons

Förbättrad jargong

Andelen som känner till att arbetsgivaren har en policy mot sexuella trakasserier har ökat med tio procent från förra året, till 43 procent. Färre uppges också uppleva att det förekommer "grova sexuella skämt" och "en rå jargong" på arbetsplatsen.

Nu fortsätter arbetet med fokus på tre punkter: att öka kunskapen om sexuella trakasserier, att förmedla att det är oacceptabelt och att slå larm när det sker.

””

Riskerar industrins kompetensförsörjning

Hon säger att de sexuella trakasserierna har flera negativa effekter.

””
””

Att metoo leder till varaktig förändring beskriver hon som livsviktigt - för branschen men också för kvinnor i allmänhet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons