Annons
Nyheter

Huggsexan om lärare har bara börjat

Andelen legitimerade lärare varierar kraftigt mellan olika skolor. Och nu blir det tuffare för alla att rekrytera behöriga pedagoger, när flyktingkrisen och lågstadiesatsningen dramatiskt ökar lärarbehovet. - Behörighetsläget blir naturligtvis sämre, säger SKL:s skolchef Per-Arne Andersson.(TT)
Publicerad 11 oktober 2015

När höstterminen rullade igång saknade var femte grundskolelärare (22 procent) legitimation för sitt jobb. Läget har visserligen förbättrats i takt med att Skolverket betat av högarna med ansökningar, men skillnaderna mellan olika kommuner är fortsatt stor, visar TT:s genomgång. I Ydre är 94 procent av lärarna legitimerade, i Älvdalen 53 procent.

I Skolverkets sammanställning på skolnivå är gapet ännu större - från noll till hundra procent behöriga lärare.

Annons

Ond spiral

Skillnaderna kan vara milsvida inom en och samma kommun. Generellt är små skolor och skolor i glesbygd mer sårbara, och generellt ligger fristående skolor sämre till än kommunala.

””

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger att skillnaderna mellan skolorna är oacceptabla:

””

På frågan vad regeringen gör lyfter han fram uppdraget till Skolverket att ge skräddarsytt stöd till de skolor som har särskilt svaga elevresultat.

Utveckling åt fel håll

Fullt utbyggt kommer omkring 180 skolor, alltså en bråkdel av alla skolor, att ta del av Skolverkets riktade stöd. Samtidigt kommer regeringens satsning på mer personal i lågstadiet att öka efterfrågan på lärare i hela landet. Kommunerna och friskolorna har visat ett oväntat stort intresse och vill anställa ytterligare 3 200 lärare - trots att de redan har fullt sjå med bemanningen.

Men den mest påtagliga faktorn är flyktingkrisen. Hittills i år har drygt 30 000 asylsökande barn kommit till Sverige - och tillströmningen ökar dramatiskt. Så huggsexan om lärarna har bara inletts, och risken för att behörighetsläget försämras är uppenbar.

””

SKL:s Per-Arne Andersson och den fristående skolexperten och författaren Per Kornhall förutser också fler obehöriga lärare om utvecklingen fortsätter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons