Annons
Nyheter

Skärpta straff efter smuggelresor

I en mycket stor smugglingshärva dömdes 18 personer för inblandning i smuggelresor till norra Tyskland. Nu skärper hovrätten straffen för flera av de inblandade. De tre huvudmännen får fängelse i mellan 3,5 och fyra år.(TT)
Publicerad 8 juni 2018

Hovrätten för västra Sverige anser att det redan från början har funnits ett tydligt brottsupplägg i verksamheten.

Två av huvudmännen, varav en är ägare av ett bussbolag, döms för grov smuggling vid 208 tillfällen under en period på drygt två år. En tredje döms för grov smuggling vid 71 tillfällen.

Annons

Fängelsestraffen höjs från mellan 2,5 och 3 år till 3,5 och 4 år. De tre männen ska även betala mellan 1,5 och 2,5 miljoner kronor, vilket ska motsvara den vinst de gjort på den insmugglade alkoholen.

Hovrätten väljer också att skärpa fängelsestraffen för ytterligare tre personer, samt döma en person som friades i tingsrätten.

Inledningsvis låg elva överklaganden på hovrättens bord. Men två personer drog tillbaka sin överklagan, en så sent som dagen innan hovrättsdomen.

I den mycket stora smuggelhärvan stod först 24 personer åtalade i tingsrätten för inblandning i hundratals resor. Men när tingsrätten levererade domen så friades sex personer, och man ansåg även att åklagaren bara kunnat dokumentera 69 resor.

Enligt åklagaren i tingsrätten färdades i snitt 6 387 liter öl, 996 liter vin och 574 liter sprit vid varje tillfälle in i landet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons