Annons
Nyheter

Hollywood bakom kvinnliga bågskyttar

Historiskt sett har bågskytte varit en manlig sport. Men sedan flera år tillbaka ökar antalet flickor och på vissa håll har de gått om killarna i antal. Succéfilmerna "Hunger games" och "Modig" är två förklaringar bakom trenden.(TT)
Publicerad 12 mars 2016

Under de senaste fem åren har antalet flickor som utövar sporten ökat markant.

””

Hollywood bidrar

Annons

Enligt honom har starka kvinnokaraktärer som Katniss Everdeen, spelad av Jennifer Lawrence, i "Hunger Games" och Merida i den tecknade filmen "Modig" bidragit kraftigt till det ökade kvinnliga intresset.

””

Han anser att filmerna har gjort att attityden till sporten bland tjejer kraftigt förändrats, och gått från att ha haft en töntstämpel till att ha blivit någonting coolt. Nykvarns bågskytteklubb är ett exempel där tjejerna gått starkt framåt och i kommande junior-SM är åtta av tolv anmälda skyttar tjejer.

””

Tränar mindre

Enligt Åhlund tränade killarna tidigare dubbelt så mycket som tjejerna, men har nu gått ner till samma antal träningstillfällen. Anledningen tros vara att dataspel och skolarbete tar tid från skyttet. Men i de klubbar där tjejerna nu dominerar söks fler förklaringsmodeller.

””

På sikt tror han att tjejernas framgångar och ökade antal kan komma att inspirera.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons