Annons
Nyheter

Biobränsle ska göra flyget grönare

Flygbränslet ska bli grönare i en nära framtid. Regeringens särskilda utredare Maria Wetterstrand föreslår en plikt på inblandning av biodrivmedel i flygbränslet. De flesta, inklusive SAS, är positiva till förslaget.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

Utredningen, som lämnades över till miljöminister Isabella Lövin på måndagen, innebär att alla flygplan som tankats på en svensk flygplats måste ha biodrivmedel i tanken. Det kommer att gälla svenska flygbolag såväl som utländska.

Redan om två år föreslås plikten införas. Till en början blir kravet högst måttligt - biodrivmedlen ska utgöra en procent av bränslet. Men år 2030 ska andelen ha stigit till 30 procent.

Annons

Orsaken till den beskedliga starten är att det i dagsläget nästan inte finns någon produktion av biodrivmedel för flyg i världen. Ett helt produktionssystem måste alltså byggas ut innan mängden biodrivmedel kan öka.

Trots detta innehåller utredningen inte något förslag för stöd till produktionsanläggningar i Sverige. Frågan skjuts i stället vidare till Energimyndigheten, som uppmanas att inleda en ny utredning.

Höjda biljettpriser

Wetterstrand poängterar att tanken är att gynna biodrivmedel med en bra klimateffekt.

””

Vissa bedömare, exempelvis Stockholms handelskammare, anser att flygskatten borde avskaffas när det nya systemet införs. Wetterstrand anser dock att skatten bör behållas.

Det innebär att biljettpriserna ökar, men ökningen blir måttlig. År 2030 beräknas en inrikesresa bli i genomsnitt 41 kronor dyrare. En flygresa inom Europa beräknas höjas med 78 kronor, och en resa utanför Europa blir i snitt 250 kronor dyrare.

””

Minskade utsläpp

Enligt Wetterstrand kommer förslagen att leda till en påtaglig minskning av flygets koldioxidutsläpp i Sverige.

””

Wetterstrand säger att hon har haft kontakt med flera flygbolag under utredningens gång. På SAS säger man sig vara positiv till förslagen, och påpekar att man redan har ingått ett samarbete med Preem för produktion av biobränsle för flyger.

Den politiska oppositionen välkomnar också förslaget:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons