Annons
Nyheter

Högerextrem ledare stoppad inför Almedalen

Richard Spencer, högerextrem ideolog och frontfigur för den amerikanska så kallade "alt-right"-rörelsen, har nekats inresa i EU inför ett planerat besök i Visby under Almedalsveckan. Han var inbjuden som hemlig gäst, rapporterar den brittiska antirasistiska organisationen Hope not hate.(TT)
Publicerad 5 juli 2018

Richard Spencer, högerextrem ideolog och frontfigur för den amerikanska så kallade "alt-right"-rörelsen, har nekats inresa i EU inför ett planerat besök i Visby under Almedalsveckan. Han var inbjuden som hemlig gäst, rapporterar den brittiska antirasistiska organisationen Hope not hate.

Spencer var inbjuden av en svensk systerorganisation, högerextrema Nordisk alternativhöger. Dess ledare uppger för främlingsfientliga svenska medier att Spencer stoppats i Polen. När han skulle resa dit för att delta i en högerextrem konferens förra året utfärdade polska myndigheter ett inreseförbud som gäller för samtliga Schengen-länder.

Annons

39-årige Richard Spencer drog till sig uppmärksamhet när han efter det amerikanska presidentvalet gjorde en naziliknande hälsning vid en konferens och skanderade "Hail Trump" tillsammans med publiken. Han är den kanske mest framträdande ledaren för den rasistiska vit makt-rörelse som faller under det bredare "alt-right"-paraplyet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons