Annons
Nyheter

Högavlönade högre upp på valsedlar

Det är fler högavlönade än lågavlönade i toppen på partiernas valsedlar till riksdagen, visar en sammanställning som SCB gjort åt Ekot. Ekot har fokuserat på de kandidater som tjänar antingen under 16 600 kronor i månaden eller mer än 50 000 i månaden.(TT)
Publicerad 6 september 2018

Det är fler högavlönade än lågavlönade i toppen på partiernas valsedlar till riksdagen, visar en sammanställning som SCB gjort åt Ekot.

Ekot har fokuserat på de kandidater som tjänar antingen under 16 600 kronor i månaden eller mer än 50 000 i månaden.

Annons

Sammanställningen visar att andelen kandidater med låga inkomster minskar ju längre upp på listan man kommer och det är de med de högsta inkomsterna som också finns högst upp på valsedlarna.

Största andelen kandidater i topp med höga inkomster har Socialdemokraterna och Moderaterna, vilket delvis kan förklaras med att många av dem redan sitter i riksdagen, där ledamöterna tjänar drygt 65 000 kronor i månaden.

Materialet från SCB omfattar alla riksdagspartier utom SD. Enligt Ekot vill inte SCB lämna ut de uppgifterna eftersom partiet har så få kandidater inom urvalet att det skulle kunna gå att identifiera dem.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons