Annons
Nyheter

Hivsmittad frias av HD för oskyddat sex

Det fanns ingen "konkret fara för annan" när en hivsmittad man hade oskyddat sex med en annan man. Mannen frias därför av Högsta domstolen. En hivsmittad man som utan att berätta om sin sjukdom hade oskyddat sex frias av Högsta domstolen från misstankar om framkallande av fara för annan.(TT)
Publicerad 7 juni 2018

En hivsmittad man som utan att berätta om sin sjukdom hade oskyddat sex frias av Högsta domstolen från misstankar om framkallande av fara för annan. Högsta domstolen konstaterar att eftersom mannen medicinerade och hade en välinställd hivbehandling var risken för smitta minimal. Åtalet ska därför ogillas, skriver Högsta domstolen.

””

Samförstånd

Annons

Hiv klassas visserligen som en allmänfarlig sjukdom i smittskyddslagen, som anger ett antal förhållningsregler för den smittade. Bland annat att sexualpartnern ska informeras och att man ska skydda sig vid samlag.

””

Efter att ha tagit del av ett antal expertutlåtanden och forskning på området konstaterar Högsta domstolen att smittoöverföring i det aktuella fallet inte varit särskilt sannolik.

””

Ingen fara

Exempelvis, säger hon, finns en internationell studie där 1 100 par följts från 2010 där den ena partnern är hivsmittad, men inte den andra. Paren har dessutom haft sex utan kondom. Trots det har inte ett enda fall av smittoöverföring ägt rum.

””

Åtalet ska därför ogillas. Målsäganden, den hivsmittades partner, smittades inte av hiv och den tilltalade mannen hade tidigare friats av både tingsrätt och hovrätt.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt kön på partnern.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons