Annons
Nyheter

Het debatt om DÖ på rikstinget

En lång rad ombud på KD:s riksting krävde att decemberöverenskommelsen (DÖ) rivs upp. Partiledaren Ebba Busch Thor varnade dem för att ett politiskt osäkert läge skulle uppstå. Debatten om DÖ blev som väntat het på rikstinget i Västerås och varade i nästan tre timmar.(TT)
Publicerad 9 oktober 2015

Debatten om DÖ blev som väntat het på rikstinget i Västerås och varade i nästan tre timmar. Många engagerade talare krävde att DÖ rivs upp. Ann-Louise Trulsson från Blekinge krävde "en rak kristdemokratisk höger" mot DÖ. Begravningsentreprenören Lars-Erik Wikberg från Norrbotten erbjöd sig att hjälpa till att begrava DÖ "två meter under jord".

””

"Väljare sviks"

Annons

EU-parlamentarikern och partistyrelseledamoten Lars Adaktusson menade att det är orimligt att Alliansen avsagt sig demokratiska möjligheter och rättigheter att påverka den ekonomiska politiken.

””

Många var också upprörda över hur statsminister Stefan Löfven (S) har hanterat DÖ och ansåg att han utnyttjat läget för att göra en vänstersväng i politiken.

””

Motförslag

DÖ-motståndarna har grupperat sig runt ett förslag som innebär att "rikstinget uttalar att Kristdemokraterna ska lämna decemberöverenskommelsen och att rikstinget uppdrar åt partistyrelsen att påbörja arbetet för att avveckla decemberöverenskommelsen".

Partiledaren Ebba Busch Thor gick upp i talarstolen och uppmanade ombuden att hålla fast vid DÖ.

””

Samtidigt slog Busch Thor fast att ingen är en bättre eller en sämre kristdemokrat för att man är för eller emot DÖ. Ebba Busch Thor ville också klargöra hur hon såg på konsekvenserna av att säga upp DÖ.

””

Motståndet växer

Partiets förste vice ordförande Jakob Forssmed ansåg att avtal som DÖ ska hållas och att man måste se vad som är bäst för Sverige. Han varnade för att riva upp DÖ.

””

Motståndarna har inför debatten mobiliserat in i det sista. En majoritet av de 21 ombuden i det näst största partidistriktet Stockholms län har beslutat att inte längre följa partistyrelsens linje att stå kvar vid DÖ, enligt uppgift till TT. Det är dock oklart huruvida de ska rösta på att lämna DÖ eller om man ska nöja sig med att utvärdera pakten.

Nio andra partidistrikt har uppgett att de tänker rösta för att KD ska lämna DÖ. De får tillsammans bara ihop 71 av 274 röster. Men flera partidistrikt är splittrade. Många ombud skulle bestämma sig under debatten. Flera ombud från till exempel Göteborg, Gävleborg och Stockholms stad förklarade att de ville riva upp DÖ. De distrikten har tidigare inte tillhört DÖ-motståndarna.

Annons

Det största distriktet, Jönköpings län, som stödjer partistyrelsen, har lämnat in ett kompromissförslag. Distriktet föreslår att partistyrelsen ges i uppdrag att utvärdera DÖ tillsammans med de övriga Allianspartierna.

Dags att rösta

””

Efter att 77 personer talat i debatten tog rikstinget en paus inför omröstningen för att distriktens ombud skulle få tid att diskutera läget. Frågan är hur de övriga Allianspartierna reagerar om KD skulle besluta att lämna DÖ.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons