Annons
Nyheter

Hård vinter väntar EU-migranter

Svåra förutsättningar väntar EU-migranter när illegala bosättningar töms. Martin Valfridsson, nationell samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare, manar till samarbete för att hjälpa de mest utsatta under vintern. - Vi vill inte att någon fryser ihjäl, säger han.(TT)
Publicerad 4 november 2015

Avhysningen av romska EU-migranter från lägret på Sorgenfri i Malmö har skapat stora rubriker och gett upphov till högljudda protester från aktivister. I dag beräknas runt 4 500 romska EU-migranter befinna sig i Sverige och när vintern närmar sig står de inför en bister verklighet.

Avhysningen på Sorgenfri är den mest uppmärksammade, men inte den enda i sitt slag. Martin Valfridsson, nationell samordnare för arbetet med utsatta ESS-medborgare, menar att när samhället tydligt visar att det inte går att bosätta sig utan tillstånd så försvåras situationen för romska EU-migranter. Samtidigt ser han ingen annan möjlighet än att avhysa människor i illegala bosättningar.

””
Annons

Lämnar Sverige

Mellan våren 2014 och april i år beräknas antalet romska EU-migranter som uppehåller sig i Sverige ha ökat från cirka 2 000 till runt 5 000. I dag har antalet troligen sjunkit med runt 500 personer. Martin Valfridsson tror att insikten om att boende i Sverige kan medföra en kostnad kan ha fått romer att lämna landet.

Men andra faktorer spelar också in. Tillsammans med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér skrev Martin Valfridsson den 11 september en debattartikel i Dagens Nyheter där privatpersoner uppmanades att skänka pengar till biståndsorganisationer snarare än till människor som tigger på gatan. Artikeln verkar ha fått effekt.

"En utmattning"

””

Martin Valfridsson menar att antalet romska EU-migranter i Sverige kan sjunka under vintern.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons