Annons
Nyheter

Här finns de hetaste framtidsjobben

15 april är sista dagen att söka till höstterminens högskole- och universitetsutbildningar. Enligt Arbetsförmedlingen finns goda chanser till jobb för den som påbörjar eller redan har en utbildning.(TT)
Publicerad 4 april 2019

Om fem år spår Arbetsförmedlingen att det kommer att fattas 100 000 personer med rätt kompetens inom flera branscher. Lägst konkurrens om jobben kommer det att vara inom hälso- och sjukvårdssektorn samt inom vissa pedagogiska yrken. Det skriver Arbetsförmedlingen i sin prognos över arbetsmarknaden fram till 2024, som bygger på intervjuer med över 14 000 arbetsgivare.

Barnmorskor, sjuksköterskor, lärare, ingenjörer, it-specialister, elektriker, undersköterskor, kockar och snickare kommer att vara allra mest efterfrågade framöver.

Annons

"Vi ser att arbetsgivare sänker kraven på erfarenhet och utbildning eller rekryterar kompletterande yrkesgrupper, till exempel vårdbiträden som avlastar undersköterskor. Det ger bättre jobbmöjligheter för fler, särskilt för nyutexaminerade", säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Några exempel på positioner som det i stället blir knepigare att knipa är bensinstationspersonal, sekreterare, ekonomiassistent, investeringsrådgivare och kassapersonal. Generellt blid det tuffare att få jobb inom yrken som inte kräver någon utbildning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons