Annons
Nyheter

Grundvattnet sjunker snabbt i hettan

Värmeböljan gör att grundvattennivåerna sjunker snabbt - på flera håll till rekordlåga nivåer. - Torkan har varit väldigt intensiv och grundvattnet ligger i dag på samma nivå som det vanligtvis gör i augusti, säger grundvattengeologen Fredrik Theolin. Grundvattentillgången var god i mars-april.(TT)
Publicerad 10 juli 2018

Grundvattentillgången var god i mars-april. Sedan kom hettan. Nivåerna i de små grundvattenmagasinen har sjunkit onormalt mycket under maj och juni.

””

Sedan SGU:s senaste sammanställning i mitten av juni, har nivåerna i de små magasinen hittills sjunkit med ungefär 40-60 centimeter, att jämföra med 30 centimeter en normal sommarmånad.

Annons

I framför allt Götaland är nivåerna väldigt låga, på sju platser de lägsta som uppmätts i juli.

"Det har regnat för lite"

Nivåerna i de stora grundvattenmagasinen - som vanligtvis används för den kommunala vattenförsörjningen - förändras inte lika dramatiskt. Bortsett från i Svealand och nordligaste Götaland är det inga större avvikelser.

””

Blir det en normal sommar framöver kommer läget i augusti inte alls vara bra.

””

Bevattningsförbud i kommuner

En rad kommuner har infört bevattningsförbud, däribland Vellinge, Båstad och Nyköping.

Om inget vatten tillförs magasinen sjunker nivåerna en till två centimeter per dag just nu. Vattenbristen kan få särskilt stora konsekvenser för lantbrukare och andra med egna brunnar, förklarar Fredrik Theolin.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons