Annons
Nyheter

Grandumpning kan ge fängelse

En vecka efter jul och nu står den väl mest där i ett hörn och barrar. För många börjar det nya året med att kasta ut julen och det gamla året. Men visste du att det faktiskt kan ge fängelse att dumpa granen på fel ställe? Att slänga granen på gatan eller till och med i skogen är ett nedskräpningsbrott.(TT)
Publicerad 1 januari 2019

Att slänga granen på gatan eller till och med i skogen är ett nedskräpningsbrott. Enligt lagtexten står att "ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till". Brottet gäller både småskräp som glas, papper och fimpar, men även möbler, bilar - och granar. Om du blir påkommen kan du få böta direkt, men faktum är att för grov nedskräpning kan det dömas till fängelse.

Så här ser du till att bli av med granen på ett lagligt sätt:

Annons

Återvinningsstation. Kommunens återvinningsstation tar emot granarna. Ofta blir den bränsle till fjärrvärmenätet.

Särskilda insamlingsplatser. I vissa kommuner har särskilda platser utmärkt för insamling av granar. Kommunen hämtar därefter granarna för återvinning.

Grovsoprummet. I de flesta, men inte alla, flerbostadshus är det okej att slänga granen i grovsoprummet. Kolla med föreningen eller fastighetsägaren.

Kärl för trädgårdsavfall. Om du bor i villa och har ett särskilt kärl för trädgårdsavfall kan en nedklippt gran läggas där (men kontrollera gärna med just din kommun).

Upphämtning. På vissa håll går det att beställa upphämtning av granar mot en kostnad.

Annons

Källa: Håll Sverige Rent, flera kommuners hemsidor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons