Annons
Nyheter

Elnätet måste byggas upp från grunden

Över 30 000 elkunder var på eftermiddagen fortfarande utan ström efter stormen Alfridas framfart, de allra flesta av dem i Stockholms län. Reparationsarbetet kan ta upp till en vecka - elnätet är totalförstört på många håll och måste byggas upp från grunden.(TT)
Publicerad 3 januari 2019

Alfridas härjningar slog hårt mot Upplandskusten, med vindar på över 30 meter i sekunden som knäckte stolpar, lyfte tak och lämnade efter sig träd som plockepinn över ledningar, byggnader och vägar.

Tusentals kunder är fortfarande utan ström hos de stora bolagen Vattenfall, Eon och Ellevio.

Annons

I hårt drabbade Norrtälje kommun håller brandstationerna öppet för dem som behöver hämta vatten, ladda mobilen eller bara ta en fika och värma sig en stund.

Flyger ut reservkraftverk

På morgonen återupptog Vattenfall det mödosamma arbetet med att reparera alla ledningar. Entreprenörer från Götaland och Bergslagen har ryckt in, och reservkraftverk flygs med helikoptrar till öar. Men arbetet drar ut på tiden och under torsdagen meddelar flera elbolag att det kan ta upp till en vecka att reparera allt.

Stora delar av elnätet är så skadat att det kommer att behöva byggas upp från grunden igen, enligt Vattenfall och Eon.

””

Någon prognos går inte att ge.

””

Samtidigt som många kommer vara strömlösa in i helgen varnas för nedfallna elledningar. Ser man en elledning på marken eller som hänger lågt ska man inte gå nära utan kontakta företaget som äger nätet eller ringa 112, enligt Eon.

Gotlänningar utan telefon

Telekommunikationen på Gotland har haft störningar till följd av strömavbrotten, och gotlänningar som behövt larma 112 har uppmanats att bege sig till någon av de jouröppna brandstationerna. Men strömmen är tillbaka och telefonerna på ön fungerar igen.

””

Hans preliminära bedömning är att orsaken till kommunikationshaveriet är strömbrist.

””

Strömavbrotten ledde också till avbrott för dem som har bredband. I Stockholms län hade närmare 6 000 av Telias bredbandskunder störningar sent på torsdagseftermiddagen

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons