Annons
Nyheter

Göteborgshotet över – alla släppta

De två män som suttit anhållna misstänkta för förberedelse till terrorbrott i Göteborg har släppts.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2010
Flera personer har gripits misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Bombhotet gällde centrala Göteborg.
Flera personer har gripits misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Bombhotet gällde centrala Göteborg.Foto: Scanpix

Polisen bedömer att det inte längre finns någon hotbild mot staden.

Sammanlagt fyra män greps på lördagsmorgonen i Göteborg med anledning av uppgifter till polisen om ett bombhot mot centrala Göteborg. Två av männen släpptes efter några timmar, men de andra två anhölls som skäligen misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

Annons

På söndagskvällen släpptes även de båda anhållna, en 28-åring och en 48-åring.

"Anledningen till att de släpps är att misstankarna inte är tillräckliga för häktning, enligt förundersökningsledarens bedömning. Personerna är dock fortfarande intressanta i utredningen och misstankarna kvarstår", skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Enligt polisen i Göteborg bedömer man nu att hotbilden inte längre kvarstår och den fortsatta utredningen flyttas över till Säpo.

En av de män som greps och släpptes utan att anhållas är mycket kritisk mot polisens insats.

– Ärligt talat vet jag inte vad det här handlar om, säger mannen, som vill vara anonym.

Mannen berättar att han låg och sov, när polisen plötsligt stormade in vid sextiden på morgonen.

– De använde övervåld och tog ingen hänsyn till att det fanns flera barn i lägenheten. De var tungt beväpnade, värsta militärutrustningen med lasersikten. De var hur brutala som helst, bröt sig in, smällde in dörren och väckte oss.

– De hade vapen med sig även framför barnen. Det var ren förnedring, anser mannen.

Han fördes till polisens arrestlokaler i Mölndal, där han efter några timmar blev förhörd av polisens utredare.

– Jag fick redovisa vad jag gjorde under måndagen, säger mannen.

Annons

Han blev också utfrågad om ett samtal han haft med släktingar.

– Jag bekräftade att det stämde, och vad det handlade om. Det var en bagatellgrej, inget specifikt, absolut inget viktigt, säger mannen till TT.

48-åringens advokat, Ulf Ahlstedt, påpekar att han har yppandeförbud men berättar att hans klient nekar till misstanken om förberedelse till terrorbrott.

– Han nekar, han är samlad och chockad över misstanken, säger Ulf Ahlstedt.

Ahlstedt tycker att bevisningen är "i det närmaste obefintlig".

Tina Israelsson, informationssekreterare vid Säkerhetspolisen (Säpo), konstaterar att de två anhållna är släppta men att de fortfarande är intressanta för utredningen.

Polismyndigheten i Västra Götaland lämnar nu över utredningen till Säpo.

– Misstankarna handlar om förberedelse till terrorbrott och vi är ansvariga för terroristbekämpningen i Sverige. Så det är av den anledningen. Vi kommer fortfarande att samarbeta med polisen och de kommer att delta, säger Israelsson.

Polisen har konstaterat att hotbilden mot Göteborg är över.

– Vi ser ingen anledning att ompröva det beslutet. Och som vi sade i fredags så ser vi inte att det påverkar den totala hotbilden mot Sverige och den bedömningen kvarstår också, säger Israelsson.

Några detaljer om själva utredningen kan hon inte ge – hur stor omfattning den har, om det finns fler misstänkta eller om nya gripanden är att vänta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons